Choć ekologia i ideologia zero waste jest bliska i naszemu, i Waszemu sercu, to musicie przyznać, że papier z dodatkiem pozostałości z owoców cytrusowych, kukurydzy, oliwek, winogron, kiwi, orzechów, migdałów, kawy czy ziarna kakaowego brzmi naprawdę obłędnie! A przy tym nieco tajemniczo ? Z racji tego, że zagłębianie eko-ciekawostek i niesienie eko-misji w świat to nasze największe priorytety, postanowiliśmy przekonać się, jak powstaje ekologiczny papier Favini Crush. Dlatego wybraliśmy się na wirtualną wycieczkę do fabryki Favini i dziś możemy podzielić się z Wami tym, co tam zobaczyliśmy. Zapraszamy do artykułu!
Ekologiczny papier Favini Crush – jak powstaje?
Pulper, nożyce pneumatyczne, maszyna papiernicza – wszystko to widzieliśmy z bardzo, bardzo bliska. Gdybyśmy mieli w skrócie opisać produkcję papieru, to ujęlibyśmy to w kilku krokach:
- W pulperze powstaje receptura papieru (i to nie taka zwyczajna, ale o tym opowiemy za chwilę!) – maszyna łączy ze sobą wszystkie produkty w odpowiednich proporcjach.
- Następnie mieszanka wytworzona w pulperze jest transportowana za pomocą pomp na taśmę. Na taśmie jest dokładnie rozprowadzana i w ten sposób zaczyna tworzyć się arkusz papieru – woda spływa, a skrzynki ssące dodatkowo osuszają arkusz.
- Kolejno arkusz przechodzi przez specjalny pas dociskany przez rolki, które pod wpływem nacisku odprowadzają z arkusza pozostałą, zbędną wodę.
- W następnym kroku arkusz porusza się wokół gorących cylindrów, które raz jeszcze odparowują wodę. Tak przygotowany papier przechodzi przez prasę klejarską, gdzie ulepsza się jego jakość, np. poprzez odpowiednie rozprowadzanie skrobi na powierzchni papieru.
- Teraz arkusz raz jeszcze przechodzi przez gorące cylindry w celu ostatecznego wysuszenia. I voila!
Co jednak wyróżnia papier Favini Crush, pomyślicie. Zacznijmy od początku!
Ekologiczny papier ozdobny Favini Crush – jak to się zaczęło?
Do produkcji papieru potrzebne są dwa, główne składniki:
- celuloza,
- woda.
Są też inne, równie ważne elementy, takie jak barwniki do tworzenia kolorowych papierów wysokiej jakości. Jak sprawić, by barwniki te były w pełni ekologiczne i zgodne z duchem zero waste? To całkiem proste! Wystarczy podzielać misję firmy Favini!
15% składu papieru Favini to odpady z przemysłu rolno – spożywczego, stosowane w produkcji arkuszy zamiast celulozy. Jeszcze do niedawna takie odpady niszczono bądź używano jako wypełniacz paszy dla zwierząt czy nawozów. Na szczęście teraz, dzięki nowoczesnej technologii, odpady stają się surowcem do uzyskania papieru najwyższej jakości. Mały, wielki krok, prawda? My też podzielamy tę opinię! Dla przypomnienia dodamy jeszcze, że papier Favini Crush wolny jest od GMO, a do jego tworzenia używa się w 100% odnawialnej energii.
Papier Favini Crush dostępny w sklepie Papierowy Diznajn!
Firmy i organizacje sięgające po ekologiczny papier Favini wykonują duży ukłon w stronę naszej planety. Dodatkowo są postrzegane jako firmy odpowiedzialne społecznie, kierujące się istotnymi wartościami. Na papierze Favini z powodzeniem można drukować wizytówki, foldery, okładki, karty okolicznościowe, ekskluzywne opakowania, torby, metki – możliwości jest naprawdę mnóstwo!
Zastanawia Was pewnie jeszcze jedna kwestia. W jaki sposób Favini pozyskuje odpady roślinne do produkcji papieru? Na to pytanie też znamy odpowiedź!
Otóż jak już zostało wspomniane, nasi południowy sąsiedzi pozostałości organiczne czerpią m.in. z owoców cytrusowych, winogron, kukurydzy, oliwek, lawendy, migdałów, orzechów czy ziaren kawy. Dzięki tym składnikom dziś możemy się cieszyć wyjątkowym, ekologicznym papierem o niespotykanej strukturze. Co istotne, każdy papier z serii Favini Crush ma wspaniałe, naturalne zabarwienie, które uzyskujemy dzięki użyciu do jego produkcji wymienionych odpadów roślinnych.
I tak dla przykładu:
- z odpadów cytrusowych powstaje pomarańczowy papier Favini Crush Agrumi. Jak zapewne się domyślacie, z tym rodzajem surowca we Włoszech nie ma najmniejszego problemu! Wytłaczając cytrusy uzyskujemy 40% soku i aż 60% wytłoków cytrusowych, z których z kolei produkuje się owoce kandyzowane czy olejki eteryczne. Podczas tego procesu powstają jednak kolejne odpady – i to właśnie z nich korzysta firma Favini w swojej fabryce.
- na brak jakich jeszcze owoców Włosi nie narzekają? Winogrona! Z nich wytwarza się przede wszystkim wino. Pozostałością po tłoczeniu winogron jest wytłok, który z kolei wykorzystuje się do produkcji innych alkoholi. Jednak proces destylacji również generuje odpady – nasiona i wytłok. Pestki wykorzystuje się na olej. A wytłok? Jest suszony, proszkowany i trafia do fabryki Favini – a tam magicznie powstaje papier Favini Crush Uva.
- powstawaniu Favini Crush Cocoa pisaliśmy już na blogu, więc więcej na ten temat przeczytacie w poprzednim artykule.
Mamy ogromną nadzieję, że ta krótka „wycieczka” pomogła Wam zrozumieć, jak wiele dobrego dla naszego środowiska dzieje się w fabryce Favini. A tym samym, jak i Wy możecie nieść tę misję dalej – decydując się na ekologiczny papier Favini Crush.